BALEV BIO Годжи плодове изсушени на слънце 250g
BALEV BIO Годжи плодове изсушени на слънце 250g
Годжи Бери - произход и факти
Годжи бери са плодовете на растението Licium barbarum. В Централна Азия плодовете годжи бери, известни също като "щастливи ягодоплодни" са толкова ценни, че хората там празнуват няколко фестивала всяка година в чест на това растение. То е толкова почитано, тъй като се смята, че плодовете спомагат за увеличаване на дълголетието и благополучието.
Според някои легенди още преди хилядолетия монасите в Хималаите са яли годжи бери, за да подпомогнат медитацията си и да получат по-добро здраве, жизненост, дълголетие, енергия и издръжливост.
Счита се, че годжи бери предотвратява стареенето, приема се за красота и младост, енергия, сила и търпение. В китайската традиционна медицина годжи бери плодовете се използват за противодействие на Чи дефицита. Поради това съвременната наука се интересува от идентифициране на активните съставки в годжи бери.
На голяма надморска височина годжи бери растат на свобода при естествени условия. Зърната са леко сушени на умерено топлото слънце, така че на практика плодовете годжи бери са непреработени.
✔ Смятани за суперхрана годжи бери е много богат източник на фибри и антиоксиданти.
✔ Желязото, което се съдържа в него е 15 пъти повече, отколкото в нара, спанака и зелените ябълки.
✔ Има 500 пъти повече витамин С, в сравнение с портокалите и лимоните.
Хранителни свойства на годжи бери
Плодовете годжи са богати на различни полезни съставки, между които 18 вида аминокиселини, 21 минерала, 29 вида мастни киселини, провитамин А (колкото в морковите), витамин С (колкото в портокалите), витамин В (особено богат на ниацин и бетаин), полизахариди и др.
Хранителни стойности | за 100g |
Енергия | 370 kcal |
Мазнини | 1,5g |
- от които наситени мастни киселини | 0,32g |
Въглехидрати | 78g |
- от които захари | 57g |
Белтъци | 12g |
*Сол | 1,15g |
Влакнини | 17g |
*съдържанието на сол се дължи изключително на наличието на естествено съдържащ се в храната натрий
Здравословни ползи от годжи бери
• Подсилва имунната система и помага за борбата с рака
• Добър адаптоген
• Помагат за запазване младостта на кожата
• Действат превантивно срещу сърдечно-съдови проблеми
• Стабилизира кръвната захар
• Повлияват положително на метаболизма, като прочистват организма и спомагат за намаляване на телесното тегло
• Предпазят кожата от слънчево изгаряне
• Големите количества витамин В и антиоксиданти са верен помощник на красивата външност и здравия организъм
• Допринасят за дълголетие
• Повишават либидото като естествен афродизиак
• Предпазва здравето на очите
• Пoдпoмaгa дeтoкcикaциятa нa тялoтo, извeждaйки тeжкитe мeтaли и тoкcинитe
• Дава енергия и подобрява настроението
• Лeкyвa pecпиpaтopни зaбoлявaния и пoдпoмaгa дишaнeтo
• Haмaлявa cтpeca и yмopaтa, пoдoбpявa кaчecтвoтo нa cъня
Какво друго трябва да знаете за нашето годжи бери
На пазара в Европа присъстват различни видове годжи бери като повечето са с размер 350 (средно 350 плодчета на 50г). Нашите годжи бери са едри и сочни – размер 180-200 (средно 200 – плодчета на 50г). Имайте предвид тази информация когато правите своя избор.
Употреба: Консумирайте годжи бери самостоятелно като здравословна закуска или в комбинация с мюсли или ядки. Подходяща добавка за сурови сладкиши и шейкове. Може също да ги накиснете, пасирате и използвате получената каша за основа на напитки и десерти. Препоръчителния дневен прием е 10-30г на ден (30г са около ¼ ч.ч.).
Мерки за безопасност: Избягвайте приема на годжи ако сте чувствителни към растения от семейство Картофови (Solanaceae – включващо картофи, домати и чушки). Ако сте предразположени към диария, газове и подуване на корема или моментното ви състояние е такова, също не е добре да приемате годжи.
Съхранение: На сухо и прохладно място.
Опитайте нещо различно
Ако търсите нова и интересна храна, богата на полезни хранителни съставки, то добавянето на годжи бери към вашата диета може да е чудесен вариант.
Съдържащи разнообразие от витамини, минерали, аминокиселини и белтъци, годжи бери могат да спомогнат за подобряване на цялостното ви благосъстояние.
Лесни рецепти с годжи бери
Годжи бери мармалад или сок
Енергинизиращ сок или “уникален” мармалад – зависи от това колко вода прибавите.
1/4 чаша годжи бери (накиснати), използвайте водата от накисването.
1/2 ч.л. портокалова кора
1/2 ч.л. настърган джинджифил
1 фурма или 1 ч.л. мед или агаве.
Смесете в блендер до получаването на гладка консистенция за мармалад. Прибавете по желание чаша кокосова вода.
Салата с годжи бери
Две ябълки нарязани на кубчета, 2 с.л. орехи, кедрови ядки, слъногледови семки, 3 с.л. Годжи Бери. Смесете и подправете по собствен вкус.
Чай с годжи бери и джинджифил
25г джинджифил на парченца
25г сушено годжи бери
25г тръстикова захар
500мл вода
Смесете изброените продукти в чайник или друг съд и ги полейте с гореща вода. Оставете ги да киснат така за 20 минути и сипете в чаша и се насладете.